9 tips που θα βοηθήσουν το παιδί να μιλήσει!

1.    Ο τρόπος ομιλίας. Μιλάτε στο παιδί σας καθαρά και με ήπιο ρυθμό ( χρειάζεται προσοχή διότι: αποφεύγουμε την γρήγορη και βιαστική ομιλία αλλά δεν μιλάμε ούτε πολύ αργά σε σημείο να μην ακουγόμαστε φυσιολογικοί ). Φροντίστε όταν περνάτε χρόνο μαζί με το παιδί σας ή του μιλάτε να έχει οπτική επαφή με το πρόσωπό σας, ώστε να βλέπει τον τόπο και τρόπο άρθρωσης όταν του μιλάτε ( έτσι το παιδί ακούει και ταυτόχρονα βλέπει, έχοντας συνδυαστικά ερεθίσματα του γίνεται πιο εύκολο να αντιγράψει αυτό που κάνετε ). Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε πολύπλοκες λέξεις και μεγάλες προτάσεις. Φροντίζω να του κάνω μικρές ερωτησούλες ερωτήσεις κλειστού τύπου ή εύκολες να απαντήσει το παιδί μου ( πχ θέλεις νερό ή χυμό ; )


2.   Διατηρώ βλεμματική επαφή με το παιδί όταν μου μιλά, ενώ του δίνω χρόνο να μιλά και να απαντά σε ερωτήσεις. Δεν βιάζομαι να απαντήσω εγώ για αυτό ή να συμπληρώσω οτιδήποτε προσπαθεί να πει!


3.   Όταν απευθύνομαι στο παιδί μου λεκτικά το προσφωνώ με το όνομα του ( πχ Γιάννη!, θέλεις να παίξουμε ; ). Έτσι ενισχύω την απόκριση του παιδιού και την εμπλοκή του σε συζήτηση.


4.   Δεν διορθώνουμε το παιδί! Πολλές φορές τα παιδιά έχουν σχηματίσει μία λέξη που αντιπροσωπεύει κάτι αλλά η λέξη αυτή δεν προφέρεται σωστά ( π.χ. το παιδί λέει «λο» αντί για «μήλο»). Σε αυτή την περίπτωση δεν διορθώνουμε το παιδί! Δείχνουμε ότι καταλάβαμε αυτό που μας λέει και επαναλαμβάνουμε σωστά

  π.χ. -Παιδί: «λο»

          -Μαμά : « θέλεις μήλο; Τέλεια επιλογή, πάρε το μήλο!» 


5.   Αποφύγετε την μωρουδίστικη ομιλία. Μιλήστε στο παιδί σας φυσικά! Με αυτόν το τρόπο παρέχεται ένα σωστό πρότυπο ομιλίας στο παιδί και παράλληλα εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο του. Γνωρίζουμε πως τα παιδιά καταλαβαίνουν τι λέτε πριν ακόμα αποκτήσουν αρκετές λέξεις στο λεξιλόγιο τους, αλλά θα γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιούν στο μέλλον!


6.   Περιγράψτε στο παιδί σας αυτό που κάνετε ή οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει γύρω σας ( π.χ. μπορείτε να του περιγράφετε τι κάνετε καθώς μαγειρεύετε, πως κάνει ή τι χρώμα είναι ο σκύλος που του τράβηξε την προσοχή στο πάρκο κ.α.). Βρείτε ιδέες για ατελείωτες περιγραφές και συζητήσεις!


7.   Διαβάζω βιβλία με το παιδί μου και του εξιστορώ ιστορίες. Προσέχω να επιλέξω κατάλληλα βιβλία για την ηλικία του παιδιού ( στα πιο μικρά παιδιά επιλέγω βιβλία με απλά θέματα, υφές όπως ύφασμα ανάμεσα στις σελίδες, διαδραστικές σελίδες για να κατονομάζει αντικείμενα, ήχους κ.α.)


8.   Παίξτε μαζί με το παιδί σας! Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού σύμφωνα με την Maria Montessori, οπότε πάρτε τουβλάκια, ζωάκια ή ότι άλλο σας αρέσει και δημιουργήστε πύργους, φάρμες και ότι άλλο δημιουργεί η φαντασία σας!


9.   Βγάλτε τηλεόραση και tablet από το πρόγραμμα! Η έκθεση σε οθόνες περιορίζει τις ευκαιρίες που έχει το παιδί να επικοινωνήσει ενώ έρευνες συνδέουν την έκθεση παιδιών σε οθόνες με διάσπαση προσοχής στην μετέπειτα σχολική πορεία! Αντικαταστήστε αυτόν τον χρόνο με κάποια δημιουργική δραστηριότητα ( ζωγραφική, κατασκευές ).


© All Rights Reserved