Παιδιά και οθόνη! Πως οι οθόνες επηρεάζουν την ομιλία του παιδιού!

Λίγο ή πολύ όλοι μας τα τελευταία χρόνια ακούμε για τις επιβλαβείς συνέπειες, που έχει η παραμονή ενός παιδιού μπροστά σε μια οθόνη. Όμως οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι πλέον πολλές και τα παιδιά τις χρησιμοποιούν με περίσσια άνεση. Άρα τι ισχύει;

Σύμφωνα με μελέτες παιδιά ( 0 – 5 ετών ) που περνούν χρόνο μπροστά σε οθόνες ( τηλεοράσεις , tablet κ.α. ) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, στην ομιλία, την συγκέντρωση-προσοχή και την ψυχοκοινωνικοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Μέχρι τα πρώτα 3 έτη της ζωής του, το βρέφος βιώνει μία αλματώδη ανάπτυξη στον λόγο και την ομιλία του. Το αναλογικό παιχνίδι ( π.χ. τουβλάκια ) και η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση στηρίζουν ολόπλευρα την ανάπτυξη ενός παιδιού, και αποτελούν βασικά όπλα στην ανάπτυξη του λόγου και ομιλίας.  

 Η οθόνη εν αντιθέσει περιορίζει σημαντικά τις ευκαιρίες που έχει το παιδί για να μιλήσει, να κάνει βαβίσματα ( 0 – 1 έτος ) και να πειραματιστεί με το στόμα του, αφού το πληθωρικό περιεχόμενο της τηλεόρασης κατακτά το ενδιαφέρον του. Επίσης ο πλουραλισμός ερεθισμάτων, που συνήθως έχουν τα παιδικά προγράμματα, κάνουν το πραγματικό περιβάλλον του παιδιού βαρετό. Έτσι όταν το παιδί κλείσει την οθόνη, προσπαθώντας να μιμηθεί την γρήγορη εναλλαγή ερεθισμάτων που του δίνει η οθόνη μετακινείται στο χώρο με λάθος ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρώνει εύκολα την προσοχή του σε ένα διάλογο ή μία δραστηριότητα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει για τα παιδιά από 2 έως 5 έτη, να μην υπερβαίνουν την 1 ώρα ημερησίως. Επίσης για παιδιά κάτω των 2 ετών καθόλου έκθεση σε οθόνες.

Παρακάτω θα βρείτε 3 συμβουλές για την καλύτερη συμβίωση με οθόνες :

1. Αρχικά διαλέξτε ποιοτικό περιεχόμενο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μην υπερβαίνεται την 1 ώρα ημερησίως. ( Οι οδηγίες αναφέρουν παρά το όριο μίας ώρας, όσο λιγότερο τόσο καλύτερα) 

2. Εμπλακείτε και εσείς στην παρακολούθηση, δείτε το περιεχόμενο αυτό παρέα με το παιδί σας και προσπαθήστε να εισάγεται συζήτηση. Για παράδειγμα σταματήστε το πρόγραμμα κάθε τόσο και συζητείστε με το παιδί σας τι έγινε στην ιστορία μέχρι τώρα, πώς του φάνηκε ένας χαρακτήρας ή τι πιστεύει ότι θα γίνει στην συνέχεια.

 3. Όταν εσείς χρησιμοποιείτε μία οθόνη εξηγείστε στο παιδί σας τί κάνετε και γιατί το κάνετε! Πείτε στο παιδί πως οργανώνεται ένα έγγραφο ή στέλνεται ένα σημαντικό e-mail.  Έτσι βρίσκεται την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με το παιδί σας και να του δώσετε ένα καλό παράδειγμα!


© All Rights Reserved